"HET MAGISCHE, VIND IK, IS DAT ER ALLEEN DOOR IETS NIET MOOI TE WILLEN MAKEN ER EEN NATUURLIJKE, EN SCHIJNBAAR WILLEKEURIGE, SCHOONHEID KAN ONTSTAAN."

FOR ENGLISH TEXT CLICK HERE

 

Pietepeuterig gemodelleerd.

Liesbeth: "De structuur van de koralen wordt met de hand pietepeuterig gemodelleerd uit was. Tijdens het modelleren ben ik op zoek naar een bepaalde OnBedoeldheid, een vanzelfsprekendheid die de natuur zo natuurlijk maakt. 

Een wolkenlucht, of een boom, is namelijk nooit 'mislukt'. 

In mijn ontwerpen is natuurlijke schoonheid een gevolg van een onderliggende ordening die ik vooraf bepaal. Onder andere onderzoek ik ook hoe natuur en cultuur zich tot elkaar verhouden. Vraag me af of een ring in vorm kan groeien. En speel waardeloos met waarde.

Resten van het fabricageproces horen in het werk thuis. Ze zijn onmisbaar in het laten ontstaan van een OnBedoelde vorm. Het magische, vind ik, is dat er alleen door iets niet mooi te willen maken er een natuurlijke, en schijnbaar willekeurige, schoonheid kan ontstaan.

"Sieraad vormgeving zie ik als een hybride discipline. Ik bevind me in het overlappende gebied tussen vormgeving, beeldend denken en de ambachtelijke traditie van het edelsmeden. Mijn sieraden zijn eerder registraties van vragen dan gepolijste antwoorden!"

Waardeloos waardevol.

Inspiratie bronnen zijn o.a.: de groeiwijzen van planten en organismen. Het onnavolgbare werk van beeldend kunstenaars als Sjoerd Buisman, Andre Kruysen en de ontwerpster Wieki Somers. Boek de I-Tjing en de muziek van de Finse componist Jean Sibelius en van John Cage. Smeden achter de werkbank gaat extra lekker met de muziek van Tom Waits hard aan.

Indrukken van mijn reizen in o.a. India en wonen in oa Namibie voor mijn stage edelsmeden, en het ontmoeten van andere volken en culturen, hebben kennelijk ook invloed op mijn sieraden en beelden. 

Vooral het oorspronkelijke karakter van sommige oude symbolen, sieraden en gebruiken fascineert me. Ik zoek in mijn ontwerpen naar een hedendaagse manier om met die oorsprong in contact te staan."

Liesbeth Busman (1977) volgde de opleiding Goudsmeden aan de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam en Schoonhoven, is meester goudsmid en specialist ontwerper.

Sinds 2015 opende ze De Salon in een rijksmonument met bijzondere geschiedenis. 'Een ruimte voor dialoog en inspiratie'

Trouwringen:

De trouwringen collecties -earth- en -symbiosis- zijn ontstaan door de bijzondere en intieme gesprekken over de Liefde en relaties door de jaren heen. De persoonlijke trouwringen die in opdracht worden gemaakt, leiden tot een nog steeds groeiende collectie trouwringen waarbij symbolen, momenten en verhalen worden verbeeld in edelmetaal.

Wonderlijke verhalen maken ontwerpen.

Voor Lapponia Jewelry Finland ontwerpt ze sinds 2015 verschillende sieraden collecties die wereldwijd worden verkocht. 

Daarnaast ontwerpt en maakt ze kleine beelden / awards en sieraden in opdracht voor o.a. Gemeente Den Haag, COC Haaglanden, (John Blankenstein Homo-Emancipatie Prijs Den Haag)  Politie Haaglanden (Jubileum Object Buro Vrijwilligers Haaglanden), Internationaal Perscentrum Nieuwspoort (De Prijs voor het Vrije Woord) De Europese Commissie (ROOTS Trophy) en vele particulieren.

Liesbeth Busman in her studio

"Ik vind het leuk om geïnspireerd te worden door vragen van opdrachtgevers. Mensen nemen de gekste dingen mee naar een ontwerp gesprek. Schilderijen, kunst, gedichten, een stukje stof.. en de wonderlijke verhalen..die vind ik het tofst. Alles kan inspiratie zijn voor een persoonlijk sieraad of een beeld. En daar moet je dan wat mee doen."

klik naar curriculum vitae

“Het sieraad leidt een eigen leven nadat ik het heb gemaakt. Het wordt gedragen, het krast, het wordt bewonderd en geliefd, raakt misschien kwijt en wordt weer gevonden. Het sieraad overleeft ons. Zo is het sieraad een registratiemiddel van levens, geliefden, emoties, generaties.

Dat vind ik een mooi gegeven. Dat het doorgaat. “
— Liesbeth Busman

 

 

Gelukkig Fairtrade.

Zij is sterk maatschappelijk betrokken: o.a. als advisor to the board van The Jeweltree Foundation zette zij zich in om de bewustwording rondom 'eerlijk' en ecologisch verantwoord gemijnd goud en zilver en conflict vrije diamant te vergroten bij zowel publiek als fabrikant. Op bestelling zijn de meeste sieraad ontwerpen ook in Fairtrade goud leverbaar. Eventueel gebruikte edelstenen zijn wanneer mogelijk conflict-vrij. Liesbeth is trouwens aangesloten bij Max Havelaar.

Goud zonder "e-nummers".

Over het algemeen zijn de sieraden gemaakt van recycled zilver en recycled goud, en van de 'Signature' goud legeringen die Liesbeth ontwikkelde. Daarin zit geen nikkel, en de kleur van bijvoorbeeld het 'Signature' geelgoud is net even anders dan anders. Ziet er warmer en natuurlijker uit. En het staat vaak mooier! Het is een beetje zoals 'zonder e-nummers' in voedsel. In deze 'Signature' legeringen zitten dus geen gekke dingen.